Funkcjonalna kuchnia na wymiar powinna wyodrębniać strefy. Strefy w kuchnia na wymiar pomagają w prawidłowej organizacji oraz sprawiają, iż jest znacznie bardziej funkcjonalna.
Podział kuchni na wymiar na strefy w dużej mierze uzależniony jest od kształtu pomieszczenia. Wyróżniamy 4 układy, mianowicie; jednorzędowy, dwurzędowy, w kształcie litery L i w kształcie litery U. Kuchnia na wymiar w układzie jednorzędowym zakłada ustawienie mebli w jednej linii. Układ dwurzędowy występuje w nieco krótszych, ale nadal dość dużych kuchniach. System w kuchnia na wymiar przypominający literę L występuje w miejscach, gdzie główna linia mebli zakrzywia się i zachodzi na prostopadłą ścianę.
Jeżeli jesteś właścicielem na tyle dużej kuchni, że nawet na czwartej ścianie możesz ustawić meble, zastanów się nad zastosowaniem układu G. Dodatkowo w mieszkaniach z otwartą kuchnią momentem przejścia może być wyspa kuchenna, która jednocześnie podniesie funkcjonalność.
Kuchnia na wymiar wydzielająca strefy
Prawidłowo zorganizowana przestrzennie kuchnia na wymiar, powinna wydzielać pięć wyraźnych i funkcjonalnych stref. Pierwsza z nich służy do przechowywania żywności. To właśnie tutaj znajdą się zapasy w słoikach, puszkach, mrożonkach. Kuchnia na wymiar, zwykle właśnie w tej strefie zakłada wykonanie lodówki, zamrażarki oraz podobnych sprzętów służących do przechowywania żywności. W każdej kuchni na wymiar, powinno znaleźć się wyodrębnione miejsce do przechowywania wyposażenia kuchennego. W skład tej strefy wchodzą duże meble stojące, które udźwigną oraz zmieszczą nasze; garnki, patelnie, blender, mikser i pozostało przydatne do gotowania narzędzia. W trzeciej strefie, znajdziemy miejsce służące do zmywania naczyń i czyszczenia kuchni. Oczywiście podstawowym elementem jest zlewozmywak oraz szafka z detergentami ściereczkami czy też kosz na śmieci. Jeżeli używasz zmywarki oraz suszarki to z pewnością kuchnia na wymiar rozplanuje je w tym miejscu. Przedostatnią strefą w kuchnia na wymiar jest miejsce służące do przygotowywania posiłków. Główną rolę odgrywa tutaj blat kuchenny, na którym kroimy oraz przygotowujemy produkty do dalszej obróbki. Zwykle stanowi ona centralną strefę, ponieważ jest najważniejsza. Warto zwrócić uwagę, aby w tym miejscu znalazło się dużo kontaktów elektrycznych i dodatkowe światło.