Kuchnia to najważniejsze miejsce w domu, to właśnie w nim gotujemy, rozmawiamy i spotykamy się przy wspólnym posiłku. Dlatego tak ważne jest, aby spełniała ona nasze indywidualne oczekiwania. Kuchnia na wymiar zapewnia nam logiczny dopasowany do naszego trybu życia rozkład mebli. Dlatego też, blat z litego drewna jest wart uwagi.
Najważniejszym elementem w kuchnia na wymiar jest blat. Wykonujemy przy nim tak wiele czynności, że lista czynników i substancji, na które powinien być odporny, ciągnie się bez końca. A dodatkowo musi mieć prezencję. Ba! Ma pasować do aranżacji, przykuwać uwagę. Być jej jasnym, zaakcentowanym punktem. Wszystkie te wymagania spełnia blat z litego drewna. Kuchnia na wymiar zwieńczona naturalnym drewnem z widocznymi słojami, dodaje eleganckiego przepychu. Ponadto blat drewniany wprowadza rodzinną i przytulną atmosferę.
Blat z litego drewna efektownie prezentuje się praktycznie w każdym wnętrzu, dodając mu ciepła i elegancji. Niestety nie tylko uroda ma znaczenie. Blat w kuchnia na wymiar i nie tylko, powinien być odporny na ścieranie, uszkodzenia mechaniczne, wysoką temperaturę, parę wodną oraz wilgoć. Blat drewniany może spełniać wszystkie te wymagania, lecz musimy zwrócić uwagę, na jakość i twardość surowca. Ze względu na podatność na zarysowania do wyrobu blatu drewnianego nie poleca się drzew typu sosna czy topola. Gatunki pochodzenia krajowego nadające się do kuchni na wymiar to dąb, buk, jesion. Bardzo popularne i polecane są również blaty z litego drewna z egzotycznych gatunków drzew, jak mahoń, iroko, teak, merbau. Ze względu na strefę klimatyczną, z której pochodzą, są trwalsze, twardsze, a także lepiej znoszą wysokie temperatury i wilgoć niż nasze rodzime drzewa. Wybierajmy te gatunki, z których blaty w kuchnia na wymiar nie będą się kurczyć ani rozsychać.
Blat drewniany – do jakich kuchnia na wymiar
Blat z litego drewna sprawdzi się w każdej kuchnia na wymiar i każdym towarzystwie. Oczywiście większość z nas widzi je w klasycznym wnętrzu. Natomiast w prosto, elegancko i minimalistycznie zaprojektowanej kuchnia na wymiar, wygląda równie efektownie. Tradycyjny materiał, jakim jest drewno znakomicie bowiem komponuje się w kontraście z gładkimi i jednolitymi powierzchniami, np. ze stali, kamienia, tworzywa sztucznego czy szkła, które bardzo często pojawiają się w nowoczesnych kuchniach. Warto wtedy jednak sięgnąć po drewno o ciepłej barwie, które ożywi surową przestrzeń, złagodzi i przełamie jej charakter. Sekretem aranżacji blat z litego drewna jest jego przemyślane wkomponowanie w wybrany projekt kuchni na wymiar – dobieramy do siebie kolory i ich temperaturę, pozwalając sobie na operowanie kontrastami, jeszcze przed jej montażem.
Blat z litego drewna – końcowa ocena
Blat drewniany jest piękny, miły w dotyku i dzięki wysokiej technologii obróbki jest trwały. Jednak musimy pamiętać, że na rynku funkcjonują również blaty kamienne, odznaczające się większą trwałością. Blat z litego drewna cechuje się łatwością w obróbce, dlatego może przybierać różne kształty, co ma ogromne znacznie w kuchnia na wymiar. Bez względu, jaki kształt mu nadamy, a także, jaki rodzaj wykończenia wybierzemy, drewno zapewni naszej kuchni naturalny charakter. Z przyjemnością się z nim obcuje, dobrze przy nim pracuje czy rozmawia. Pamiętajmy też, że blat drewniany możemy wielokrotnie odnawiać. Zniszczoną wierzchnią warstwę wystarczy usunąć przy pomocy szlifierki czy papieru ściernego, a następnie zaimpregnować ponownie.