Drewniany blat kuchenny to element, który nadaje każdej kuchnia na wymiar uroku i charakteru. Na rynku istnieje wiele gatunków drewna spełniające wysokie kuchenne wymagania. To naturalny, ekologiczny surowiec, ciepły w odbiorze i wyjątkowo estetyczny. Jak dbać o drewniany blat kuchenny, aby przez długi czas zachował świeży i piękny wygląd?
Meble kuchenne na wymiar to idealne rozwiązanie dla każdego pomieszczenia. Głównie ze względu zróżnicowanych oczekiwań ich użytkowników. Spędzamy w niej wiele czasu i wykonujemy dużo czynności. Jednak większość z nich może negatywnie wpływać na drewniany blat kuchenny. Dlatego też powinien zostać prawidłowo zabezpieczony i zakonserwowany, zaś w trakcie użytkowania regularnie czyszczony.
Drewniany blat kuchenny – zabezpieczenie i konserwacja
Decydując się na meble kuchenne na wymiar, otrzymujemy już gotowy do użytku drewniany blat kuchenny. A w jaki sposób wykonawca go przygotowuje do montażu? Śpieszymy z odpowiedzią. Do wyboru ma dwie metody lakierowanie oraz olejowanie. Pierwszy powoduje, iż drewniany blat kuchenny jest gładki i łatwy w utrzymaniu czystości. Ponadto, lakier podkreśla walory drewna, uwydatniając jego słoje. Niestety, ma też swoje wady – dosyć szybko się przeciera i jest mało odporny na działanie wysokich temperatur. W jego wyniku z czasem będzie tracił na atrakcyjności. Dlatego też drewniany blat kuchenny będzie musiał zostać ponownie wyszlifowany i pokryty nową warstwą preparatu.
Drugą metodą jest olejowanie. W tym przypadku drewniany blat kuchenny zostaje pokryty olejem, który wnika w kilkunastomilimetrową jego warstwę. Taki zabieg czyni go odporny na wilgoć i wysokie temperatury. Drewniany blat kuchenny pozwala na zachowanie naturalnej struktury. Blaty pokryte warstwą oleju z upływem czasu mogą jednak ciemnieć. By pozbyć się skaz, nie musimy odnawiać całej powierzchni blatu, jak w przypadku lakierowania – wystarczy odświeżyć jedynie dany fragment.
Drewniany blat kuchenny nie zależnie od sposobu jego zabezpieczenia wymaga okresowej konserwacji. W tym celu należy zakupić odpowiedni preparat, który wskaże nam wykonawca kuchnia na wymiar.
Kuchnia na wymiar z blat drewniany
Aby nie uszkodzić drewniany blat kuchenny, należy zwracać uwagę na to, w jaki sposób z niego korzystamy. Najważniejsze to używać podkładek pod gorące naczynia, ponieważ zdjęcie ich bezpośrednio z ognia i postawienie na drewniany blat kuchenny, może skutkować powstaniem odbarwień.
Oczywiste jest również korzystanie z deski do krojenia. Drewniany blat kuchenny tak samo jak wykonany z innego materiału jest wrażliwy na ostre narzędzia. Dlatego też podczas siekania oraz krojenia, musimy go zabezpieczyć przed uszkodzeniami.
Drewniany blat kuchenny – pielęgnacja
Drewniany blat kuchenny należy pielęgnować specjalnymi preparatami. Podczas dobierania ich należy zwrócić uwagę, czy zostały dopuszczone do kontaktu z żywnością. Drewniany blat kuchenny, który został poddany lakierowaniu, możemy myć przy pomocy uniwersalnego mleczka do czyszczenia. Podczas czyszczenia drewniany blat kuchenny używajmy zawsze wilgotnej bawełnianej szmatki, która musi być dobrze wyciśnięta z wody, aby nie zostawiała smug. Koniecznie po skończeniu, musimy wytrzeć blat do sucha.
Jeżeli przez nieuwagę pozostawimy gorącą herbatę lub naczynie na drewniany blat kuchenny, możemy to szybko naprawić domowym sposobem. Przygotuj mieszankę oliwy z oliwek oraz soli i nanieś gęstą mieszankę na powstałe uszkodzenia. Pozostaw ją na ok. 3 godziny, po czym delikatnie zetrzyj szmatką i przetrzyj drugą lekko zwilżoną.
Drewniany blat kuchenny, który miał kontakt z alkoholem może się również odbarwić. Dlatego też natychmiast usuń ciecz. Następnie wetrzyj w dane miejsce olej lniany, który uzupełni ubytek tłuszczu spowodowany kontaktem z alkoholem.