Blat drewniany to piękny element nadający każdemu wnętrzu naturalistycznego powiewu. Wprowadza świeżość i rodzinny charakter, dodając jednocześnie uroku. Blat drewniany w kuchni staje się, co raz to bardziej popularnym materiałem. Możemy wybierać z pośród wielu rodzajów i struktur. Jedno jest pewne ten naturalny, ekologiczny i ciepły blat drewniany urozmaici Twoja aranżacje. Dziś opowiemy jak dbać o blat drewniany w kuchni i nie tylko.
Zabezpieczenie i konserwacja
Blat drewniany w kuchni poddawany jest działaniu wielu negatywnych czynników takich jak zmiana temperatury, wilgotności. Właśnie, dlatego konserwacja i zabezpieczenie stanowi bardzo ważny aspekt jego użytkowania. Zamawiając blat drewniany do swojej wymarzonej kuchnia na wymiar, otrzymamy go zaimpregnowanego olejami z odpowiednimi atestami – tak jest w naszej firmie. Cały proces opisaliśmy w odrębnym artykule oraz zakładce Blat drewniany.
Blat drewniany olejowany kontra lakierowany
Dlaczego powinniśmy wybrać blat drewniany olejowany zamiast lakierowanego? Odpowiedz jest prosta. Lakier szybko ulega przetarciom i zmatowieniu, z czasem wyglądając nieestetycznie. Olej szczególnie z odpowiednimi atestami zabezpiecza nawet kilkunastomilimetrową jego warstwę. Czyni to drewno odpornym na wilgoć oraz wysokie temperatury. Warstwa oleju pozwala na zachowanie naturalnej struktury drewnianej powierzchni, co wyczujemy wyraźnie, kiedy dotykamy olejowanego blat drewniany. Niestety z czasem blat drewniany może ciemnieć, ale nie obawiajcie się w przeciwieństwie do blatu lakierowanego – wystarczy odnowić jedynie dany fragment.
Blat drewniany – profilaktyka
Blat drewniany wymaga wyrobienia w sobie odpowiednich nawyków, lecz z pewnością odda nam z nawiązką w postaci idealnego wzornictwa. Pierwszym aspektem jest stosowanie podkładek pod gorące naczynia, ponieważ zdjęcie ich wprost z ognia i ustawienie na drewnie może skutkować powstaniem nieestetycznych śladów. Dodatkowo podczas krojenia i siekania stosujmy deski do krojenia, lecz to tyczy się każdego rodzaju blatów.
Blat drewniany – pielęgnacja
Blat drewniany powinien być pielęgnowany specjalnymi do tego celu preparatami, wybierając je zwróćmy szczególną uwagę na to, aby było dopuszczone do kontaktu z żywnością. Do regularnej pielęgnacji możemy posługiwać się wilgotną bawełnianą szmatką – musi być ona jednak dobrze odciśnięta, by nie pozostawić na powierzchni drewna kropel wody. Blat drewniany zawsze wycieramy do sucha.